
10 beneficii ale invatarii unui instrument muzical
10 beneficii ale invatarii unui instrument muzical
Avantajele invatarii unui instrument muzical
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca invatarea unui instrument muzical are numeroase beneficii asupra creierului, sociale si asupra starii noastre de spirit, indiferent de varsta. Printre cateva dintre cele mai importante beneficii se numara imbunatatirea memoriei, antrenarea rabdarii, perseverentei si eliberarea de stres. Pe langa efectele cognitive pe care invatarea unui instrument muzical le are asupra noastra, un astfel de hobby poate fi un subiect de discutie in relationarea cu prietenii si aduce implinire copiilor si adultilor, deopotriva.
Asadar, sa vedem 10 dintre cele mai importante motive pentru care tu sau copilul tau ar trebui sa studieze un instrument muzical.
10 beneficii ale invatarii unui instrument muzical
Daca te-ai hotarat sa iei lectii de pian, vioara, flaut sau lectii de canto, trebuie sa stii ca ai luat decizia corecta. Invatarea unui instrument muzical se poate face la orice varsta, nu suntem limitati de absolut nimic, iar, asa cum vei vedea mai departe, beneficiile sunt majore.
Beneficii cognitive
Oamenii de stiinta au dovedit ca muzica are un impact pozitiv major asupra creierului si nu numai in ceea ce priveste diminuarea stresului. Beneficiile pe care ni le ofera studiul muzicii clasice si nu numai, sunt binevenite la orice varsta. De la imbunatatirea memoriei pana la o mai buna coordonare, lectiile de muzica ne stimuleaza activitatea creierului, iar rezultatele sunt surprinzatoare. Invatarea unui instrument muzical este echivalentul unui antrenament sportiv pentru creier, cel mai important muschi pe care trebuie sa il stimulam constant. Si de ce nu prin muzica?
Imbunatatirea memoriei
Oamenii de stiinta au dovedit ca atunci cand invatam un instrument muzical, functiile cognitive, auzul, vazul si memoria devin mai active. Procesul de studiere al unui instrument muzical presupune coordonare, invatarea limbajului muzical si, totodata, invatarea unui “drum” tactic pe instrument, asadar aceasta activitate apeleaza la memorie.
Antrenarea rabdarii si perseverentei
Invatarea unui instrument muzical este un proces de durata, atat teoretic cat si practic, iar acest lucru necesita multa rabdare si perseverenta. Chiar daca aceste doua trasaturi nu sunt specifice invatacelului, ele se educa, se imbunatatesc cu timpul si se insusesc pe parcurs, ajutand elevul in viata de zi cu zi.
Cresterea capacitatii de concentrare
Deoarece a canta la un instrument muzical necesita o combinatie intre cunostinte teoretice, ritm, reflexe tactile sau tehnica vocala, aplicarea acestora in acelasi timp pentru a performa necesita concentrare. Asemeni rabdarii si perseverentei, si concentrarea se antreneaza pe parcurs, cantatul la instrumentul muzical ales devenind un proces din ce in ce mai natural si bazat pe reflexe.
Eliberarea de stres
Printre cele mai populare beneficii ale invatarii unui instrument muzical este eliberarea de stres. Aceasta activitate ne solicita simturile, functiile cognitive ale creierului si functiile tactile, tot organismul concentrandu-se pe reproducerea sunetelor intr-un mod cifrat, conform limbajului muzical corespunzator vocii sau instrumentului muzical studiat, activitatea inducandu-ne o stare de relaxare si calm. Specialistii in domeniu spun ca studiul muzicii clasice este cel care atinge potentialul maxim de eliberare a stresului.
Treci printr-o perioada stresanta? Gaseste aici profesorul DoDiez potrivit pentru tine si relaxeaza-te studiind muzica.
Tratarea dislexiei si autismului
S-a dovedit ca studierea unui instrument muzical poate avea un efect terapeutic neasteptat asupra copiilor diagnosticati cu dislexie si autism. Muzica are un impact major asupra partii cerebrale care raspunde de respiratie, bataile inimii si reactii la sunete, asadar poate functiona ca o terapie alternativa in imbunatatirea simptomelor dislexiei si autismului.
Coordonare
Nu este strain faptul ca avem nevoie de coordonare sau dobandirea acesteia pentru a performa la un instrument muzical sau vocal. Spre exemplu, in studiul pianului, coordonarii mainii stangi cu mana dreapta este un lucru esential pentru a canta.
Beneficii sociale
In completarea importantelor beneficii cognitive pe care invatarea unui instrument muzical le are asupra creierului, beneficiile sociale sunt la fel de importante si nu sunt putine.
Imbunatatirea relationarii
Este dovedit faptul ca un copil care invata orice forma de arta va fi mai capabil sa stabileasca relatii cu alti copii, iar discursul sau va fi imbunatatit considerabil si rapid. Acest lucru se afla in directa legatura cu efectele cognitive pe care muzica le are asupra creierului.
Implinire
In urma unui proces de invatare, atunci cand incepi sa vezi rezultate si poti sa iti incanti prietenii cu un scurt recital la pian, chitara sau oricare ar fi instrumentul ales, vei simti un sentiment de implinire. Cu perseverenta si rabdare, vin si momentele de implinire.
Imbunatatirea abilitatilor de vorbire
Pentru a relationa este nevoie de interactiune verbala, iar invatarea unui instrument muzical ajuta la acest capitol. Pentru un copil mai timid, studierea unui instrument muzical face diferenta si il ajuta sa iasa din carapace si sa se exprime liber.
Ajuta-ti copilul sa se dezvolte armonios cu lectii de muzica.
Acest hobby devine subiect de discutie
Da, sa stii sa canti la un instrument muzical este motiv de lauda. Acest lucru necesita multa rabdare, perseverenta, capacitatea de a inmagazina multa informatie, studiu, iar acest efort poate fi oricand un atuu pe care sa il mentionezi in discutiile cu prietenii.
Ofera-le prietenilor tai cel mai bun cadou: lectii de muzica.
Asadar, cum am vazut, nu putine sunt beneficiile muzicii si ale invatarii unui instrument muzical pentru tine sau copilul tau. De la efectele terapeutice, eliberarea stresului, pana la beneficii sociale, sa stii sa canti la un instrument muzical este un avantaj major pentru tine si ceilalti, iar vestea cea mai buna este ca invatarea nu este conditionata de abilitati speciale sau varsta.