Dodiez.ro

DoDiez: De ce ne place muzica - beneficiile muzicii, de ce o ascultam

DoDiez: De ce ne place muzica - beneficiile muzicii, de ce o ascultam

DoDiez: De ce ne place muzica - beneficiile muzicii, de ce o ascultam

Ce este muzica - De ce ne place, de ce o ascultam, beneficii si efecte 


De ce ne place muzica? O intrebare pe care nu ne-o punem suficient de des incat sa avem un raspuns clar. Muzica este alaturi de noi inca dinainte de a ne naste, arata studiile. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care muzica este un element natural care ne insoteste pe toata perioada vietii, in cele mai fericite momente, dar si in cele triste, ca fond sonor in filme, opera, la concerte si in multe alte situatii. 

Muzica este un subiect amplu, nu putem trata totul despre muzica, insa in urmatorul articol vom incerca sa raspundem unor intrebari despre muzica si, totodata, sa vedem care sunt beneficiile acesteia, atat pentru adulti, cat si pentru cei mici. 

Cauti un profesor pentru lectii de pian ? Afla aici toate detaliile !

 

Ce este muzica si cum este ea diferita fata de zgomote?


Muzica este un domeniu vast, un domeniu care capata diferite valente si, bineinteles, diferite definitii. De asemenea, muzica este un domeniu care isi are radacinile chiar in natura. Pentru a ajunge la formele cunoscute de noi astazi, compozitorii au pus bazele acestui domeniu imitand zgomote din natura. 
 

Definitia muzicii


Muzica poate capata numeroase definitii. Dictionarul explicativ al limbii romane ne da o definitie simpla si clara: arta este model de a exprima sentimente si idei cu ajutorul unei inlantuiri de combinatii de note pentru a rezulta o forma estetica placuta. 

Desigur, fiind un element ce poate fi insusit, ce poate fi aplicat fiecaruia dintre noi, muzica mai poate capata si forme personale. Spre exemplu, de multe ori ne regasim momente din viata in diferite melodii, deci am putea spune ca muzica poate fi companionul nostru in diferite situatii. Profesionistii in domeniu ar spune ca muzica este viata lor, iar persoane mai plastice ar putea defini muzica precum lumea culorilor sonore. Cert este ca muzica este un element foarte versatil, un element ce poate fi, cu usurinta, adaptat si interpretat intr-un mod subiectiv. 
 

Cum este muzica diferita de zgomote


Principala diferenta dintre simple zgomote si muzica este ca cea din urma este un sistem bine pus la punct de inlantuiri armonice de note, stabilite in urma unor reguli. In intelegerea teoriei culturii, muzica este o imitatie a naturii, de aceea se poate spune ca muzica, asa cum o stim noi astazi, a plecat de la zgomotele intalnite de noi in natura: fosnetul frunzelor, apa curgatoare, cantecul pasarilor si altele. 

Pentru a capata forma cunoscuta de noi, muzica se bazeaza pe anumite elemente de baza: intensitate, inaltime, durata, tempou, localizare spatiala, nuante, armonie si altele. Toate aceste elemente si multe altele, se leaga intre ele pentru a da nastere unor melodii care transmit diferite idei si stari de spirit. Fara aceste elemente, muzica ramane la stadiul de zgomote.
 

De ce ne place muzica? 


Rolul muzicii in viata omului este unul foarte important. Si nu o spunem noi, ci specialistii care studiaza acest domeniu si efectele lui asupra oamenilor. Tot specialistii spun ca simtim momente intense de placere si relaxare atunci cand ascultam structuri muzicale carora le stim deja forma si, deci, putem proiecta ce va urma. Totodata, diferite combinatii de armonii si tempouri creaza reactii asupra creierului. 

Cu toate ca nu exista explicatii clare cu privire la intrebarea “de ce ne place muzica?”, numeroasele studii stiintifice cu privire la acest aspect conduc la efectele pe care aceasta le are asupra creierului, impreuna cu asocierea unor stari si experiente personale. 
 

Beneficiile muzicii


Trebuie sa recunoastem ca efectele muzicii asupra creierului sunt benefice, muzica putandu-ne relaxa sau spori concentrarea. Insa, beneficiile muzicii nu se rezuma la cele de ordin medical, ci si social. Un concert poate fi cadrul perfect pentru a socializa. 
 

Beneficiile muzicii pentru sanatate


Deja am stabilit ca muzica este o prezenta naturala in vietile noastre, asa ca, de cele mai multe ori, ne bucuram de efectele acesteia fara sa mai intrebam care sunt beneficiile muzicii sau care sunt efectele muzicii asupra creierului. 

Muzica sustine secretia de dopamina - Starea de bine sau emotiile nascute atunci cand ascultam trupa preferata sau compozitorul de suflet sunt datorate acestui efect pe care muzica il are asupra creierului. 

O putem auzi chiar dintinate de a ne naste - In urma unor studii, cercetatorii au dovedit ca fatul aude muzica inca din timpul dezvoltarii sarcinii. Asadar, sunetele muzicii sunt cunoscute de noi inca din stadiul de inceput, stadiul embrionar. 

Sustine buna functionare a creierului - De multe ori, instinctiv, atunci cand avem nevoie de un imbold sau, dimpotriva, un factor care sa ne calmeze, apelam la muzica. Studii arata ca atunci cand ascultam melodii sau arii preferate, gradul de concentrare si productivitatea cresc, iar creativitatea este stimulata.

Beneficii asupra sanatatii emotionale - In directa legatura, muzica poate fi un instrument terapeutic, un instrument care ne poate ajuta in cazul in care suferim de afectiuni precum anxietate, depresie sau insomnii pe baza emotionala. 

Sustine sistemul imunitar - Este cunoscut faptul ca o buna functionare a creierului este principalul factor in mentinerea unui sistem imunitar intarit. Cum am stabilit ca muzica joaca un rol important in sanatatea activitatii cerebrale, acest lucru atrage asupra sa si alte beneficii conexe de care trebuie sa ne bucuram si sa profitam. 


 

Beneficiile muzicii pe plan social


Fie ca este o lectie intre profesor si elev, fie o trupa de muzica, un cor sau alte forme de experimentare a muzicii in grup, aceasta arta nu aduce numai beneficii individuale, ci si sociale. 

Muzica inseamna cunoastere - O ascultam, simtim sau reproducem, insa pentru o cat mai buna intelegere a muzicii este nevoie de studiul acesteia. Pe langa invatarea unui instrument muzical, istoria muzicii, educatia muzicala si teoria muzicii sunt discipline complementare care se pot realiza in grup si care duc la o si mai profunda apreciere a acestei arte. 

Muzica este limbaj universal - Cand vizitam o tara straina, printre primele dificultati sociale o reprezinta bariera limbii. Acest lucru nu este valabil si in cazul muzicii pentru ca aceasta reprezinta un limbaj universal, transmiterea mesajului realizandu-se prin folosirea notelor muzicale si a celorlalte tehnici de compozitie. 

Muzica inseamna socializare - De cate ori nu s-a intampla ca o prietenie sa porneasca de la o discutie despre trupa sau compozitorul preferat? De asemenea, experienta apartenentei la un cor sau la o formatie de muzica pop sau clasica ne ajuta pe mai multe planuri, dar in special ne invata ce inseamna colaborarea muzicala, punerea cap la cap a unui puzzle cu ajutorul abilitatilor sociale. 
 

Beneficiile muzicii pentru copii


Cu cat incepem mai devreme studiul muzicii, fie ca este vorba despre invatarea unui instrument sau cantat, cu atat mai mult isi va pune amprenta pozitiv asupra noastra, asupra educatiei, abilitatilor dezvoltate, culturii si asa mai departe. De aceea, studiul muzicii la copii este una dintre activitatile preferate si recomandate de catre pediatrii, beneficiile fiind nenumarate. 

Muzica este stimulent pentru intelect, creativitate si imaginatie - Pentru a se dezvolta armonios, creativitatea si imaginatia unui copil trebuie stimulate. De aceea, printre prioritatile oricarui parinte ar trebui sa se afle dorinta de a gasi activitati care sa le stimuleze aceste calitati specifice perioadei copilariei. Este dovedit faptul ca muzica este una dintre cele mai bune metode in acest sens. Invatarea notelor, reproducerea pe instrument, folosirea mainilor, degetelor, auzul, toate acestea duc la dezvoltarea intelectului copiilor, dar si la dobandirea altor abilitati pe care le pot folosi toata viata. 

Muzica educa stima de sine in copil - Introducerea cat mai timpurie a notiunii de performanta in viata unui copil conduce la cresterea increderii in sine si a stimei personale. 

Muzica il invata pe copil rabdarea si perseverenta - Angajamentul de a invata sa canti sau sa stapanesti un instrument, trebuie sa fie acompaniat de rabdare si perseverenta. Desigur, si de talent, insa tot procesul spre performanta ii introduce copilului aceste doua calitati si il formeaza pentru viata. 
 

Ce stari genereaza muzica


Am tot vorbit despre emotiile pe care le genereaza muzica in general, insa este important de discutat despre starile pe care diferitele stiluri de muzica le nasc. Este vorba de preferinte, de educatie, de nevoi, de altceva? 

Ca raspuns al preferintelor muzicale, melodiile sau ariile pe care le ascultam ne pot da diferite stari: motivatie, fericire si optimism, tristete, relaxare sau energie. Rezultatul este o ecuatie intre preferinte, genul de muzica si modul de constructie a muzicii pe care o ascultam. 


Genuri de muzica populare


Fie ca esti rocker inrait, ori mai conservator si preferi muzica clasica, mai spontan si te anima acordurile de jazz sau iti plac si le poti intelege pe toate la un loc, muzica ofera o diversitate de stiluri. Fiecare tip de muzica prezinta particularitati de ritm, constructii armonice, instrumente folosite, moduri de interpretare vocala, iar noi decidem ce ne place si ce nu. 

Printre cele mai populare stiluri de muzica se afla muzica pop, rock, muzica clasica si jazz. Fiecare vine cu subculturi muzicale, cum ar fi punk, musical, gospel si altele. Nu trebuie, insa, sa uitam muzica populara. Se vorbeste mult despre beneficiile muzicii clasice, facandu-se studii, atat pe oameni, cat si pe animale, cu privire la starile pe care, spre exemplu, muzica simfonica a lui Mozart le trezeste. Este cunoscut faptul ca muzica clasica are beneficii terapeutice. O alta nisa muzicala, dar nu stil, o reprezinta muzica motivationala. La sala de sport sau atunci cand avem de respectat un deadline, cautam muzica cu armonii majore, cu un tempo clar, hotarat, acestea ajutandu-ne sa ne concentram mai bine si sa ducem la bun sfarsit telurile propuse. 
 

Cum iti alegi muzica preferata


Acum, dupa ce am aflat despre stilurile de muzica si starile pe care acestea le genereaza, intrebarea este: cum le alegem? Este o alegere voluntara sau instinctiva? Raspunsul corect este: ambele. In functie de personalitate, vom avea o inclinatie deosebita spre un stil sau altul, dar si influentati de educatie si persoanele din cercul apropiat. 


In functie de starea de spirit si nevoile emotionale


Mai ales in aceasta perioada cu toti trecem prin diferite stari de spirit si avem nevoi emotionale pe care, cel mai adesea, le estompam ascultand melodiile preferate. Muzica este la indemana oricui si una dintre cele mai bune terapii. 


In functie de personalitate si gusturi


Persoanele care au o personalitate extroverta au tendinta de a prefera un stil de muzica mai energic, cum ar fi rock-ul, iar introvertii vor inclina spre stiluri mai linistite, sentimentale. 
 

In functie de educatie


Educatia joaca un rol important in alegerea muzicii pe care o preferam. De regula preferintele se transmit si se dobandesc din generatie in generatie. 
 

Cum reusesc compozitorii sa creeze emotii


Compozitorii sunt fauritorii muzicii, iar acestia se folosesc de ample cunostinte si tehnici, aplicate in functie de stil, de mesajul pe care vor sa il transmita si de complexitatea partiturii pe care o scriu. Ei se vor folosi de tehnici precum cadenta in muzica clasica, acorduri speciale, versuri care sa potenteze emotiile scontate sau imitarea modului de vorbire si a sunetelor din natura cu ajutorul instrumentelor clasice, a vocii umane sau a aparaturii speciale. 

Cauti lectii de music production ? Vezi aici toate detaliile !

Indiferent de ce stil preferi, muzica este un panaceu universal, avand numeroase beneficii dovedite. Este minunat sa o asculti dar ce poate mai fi frumos decat sa inveti sa canti la un instrument muzical sau sa iti folosesti vocea in mod corect? 
Astfel te vei putea refugia in aceasta arta minunata si mai mult decat atat, oportunitatile sunt infinite, depinde doar de tine cum le vei gestiona.

Esti student sau profesor si iti doresti sa predai ? Vezi aici toate detaliile de care ai nevoie !

 

Urmator
10 beneficii ale invatarii unui instrument muzical